opc_loader

3 maart 1917 de Russische Februari-revolutie

3 maart 1917 de Russische Februari-revolutie

De Russische Februarirevolutie uit 1917 heeft een militaire, politieke en klimatologische oorzaak. De Russische bevolking had het hard te verduren tijdens de Eerste Wereldoorlog, de legerleiding was onbekwaam, het leger had een gebrek aan wapens, kleding en voedsel. De opeenvolgende nederlagen ondermijnden het moreel van de Russische bevolking. Daarbij was de meerderheid van de bevolking het regiem van de tsaren beu. En als toppunt was de winter 1916-1917 één van de koudste in Rusland; de steden werden niet meer bevoorraad door de kou, de mechanische onderdelen van de stoomlokomotieven bevroren.

Op 3 maart 1917 was de emmer vol. De arbeiders van de grootste fabriek van Petrograd, Poetilov, gingen in staking. Incidenten deden zich voor op 5 maart wanneer het gerucht van broodrantsoenering de ronde deed. De daaropvolgende dag gingen de deuren van de Poetilov fabriek dicht door gebrek aan wisselstukken. De arbeiders worden op straat gezet. Maar ondertussen verlaat de tsaar zijn hoofdstad. Op 8 maart 1917, betogen massaal de arbeidersvrouwen, studenten en huisvrouwen en eisen brood. Zij krijgen de steun van de stakende arbeiders die het einde van de oorlog en het invoeren van de republiek vragen. Op 9 maart, rukken 150.000 stakende arbeiders op naar het stadscentrum. De Kozakken die geen orders gekregen hadden, werden heel snel onder de voet gelopen.

Lenin Het imperialisme als hoogste stadium van het kapitalisme

Artikelnr: 7521

Lenin, WI

Uitgeverij voor literatuur in vreemde talen, Moskou, 1966, 163 pp, linnen hardcover, kaft onfris, goede staat

Het boek beschrijft de functie van financieel kapitaal in het genereren van winst uit imperialistische kolonialisme als de laatste fase van de kapitalistische ontwikkeling te zorgen voor een grotere winst. Het essay is een synthese van wijzigingen en ontwikkelingen van Lenins economische theorieën die Karl Marx geformuleerd had in Das Kapital (1867).

€9,00

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED
Tags