opc_loader

13 februari 1457 - geboortedag Maria van Bourgondië

13 februari 1457 - geboortedag Maria van Bourgondië

Maria van Bourgondië is het enige kind van de machtige Bourgondische hertog Karel de Stoute.

De dood van Karel de Stoute zorgde ervoor dat Maria van Bourgondië, als enige dochter van de hertog, op haar negentiende een enorm gebied erfde. Aan de grootte van het Bourgondische grondgebied en de bezittingen ontleende Maria haar bijnaam: ‘Maria de Rijke’.

De Franse koning Lodewijk XI grijpt meteen de kans aan om de Bourgondische landen weer in te lijven, die volgens hem aan de Franse kroon toebehoren.

Maria moet twee stappen nemen om Franse overheersing te voorkomen. Om zich van de steun van de Bourgondische gewesten te verzekeren, ondertekent zij het Groot Privilege. Met deze akte geeft zij de rechten van de verschillende gewesten die door haar vader zijn afgenomen, weer terug. In ruil voor deze voorrechten moeten de Staten-Generaal haar trouw beloven en instemmen met nieuwe belastingen voor de oorlog. Daarnaast volgt ze de wens van haar vader en trouwt met Maximiliaan van Oostenrijk, uit de Habsburgse dynastie. Met Maximiliaan kan zij haar landen door een sterke vorst laten beschermen.

Maria van Bourgondië raakte op 6 maart 1482 ernstig gewond tijdens een vogeljacht. Enkele weken na het ongeval, op 27 maart 1482, bezweek ze aan haar verwondingen. Maria kreeg een laatste rustplaats in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Brugge.

 

 

Prevenier & Blockmans De Bourgondische Nederlanden

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED
Tags