opc_loader

16 juli 1951 - troonsafstand van koning Leopold III

16 juli 1951 - troonsafstand van koning Leopold III

De Koningskwestie (1940-1951) was een politiek conflict over de positie van koning Leopold III tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn terugkeer uit ballingschap na de oorlog.

Het twistpunt waarmee het conflict begint, is de beslissing van Leopold III om na de Duitse verovering (28 mei 1940) bij zijn volk te blijven in België.

Leopold, weggevoerd naar Duitsland midden 1944, wordt ook na de Duitse nederlaag verhinderd om terug te keren naar België. Zijn houding gedurende de oorlog, Leopolds nefaste afscheidsbrief uit 1944, beter gekend als het Politiek Testament en strubbelingen binnen de regering vertragen de terugkeer voor onbepaalde duur.

Op 12 maart 1950 vindt een niet-bindende volksraadpleging plaats. Leopold kan met een globale 57 procent aldus terugkeren, maar zijn positie blijkt onhoudbaar door gewelddadigheden zoals de fusillade van Grâce-Berleur. Een maand na zijn terugkeer kondigt Leopold zijn troonsafstand aan ten voordele van zijn zoon Boudewijn die een jaar later officieel wordt gekroond.

 

 

De Staercke Memoires over het Regentschap en de Koningskwestie

Terug

Reacties

Naam
Reactie
Waardering SLECHT   GOED
Tags